T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
UŞAK / MERKEZ - Uşak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

KENDİMİ TANIYORUM, MESLEĞİMİ SEÇİYORUM

KENDİMİ TANIYORUM MESLEĞİMİ SEÇİYORUM

 

OKULUMUZDA BULUNAN MESLEK ALANLARI

  • ·         Bilişim Teknolojileri Alanı
  • ·         Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  • ·         El Sanatları
  • ·         Grafik ve fotoğraf
  • ·         Güzel ve saç bakım
  • ·         Yiyecek ve içecek hizmetleri

ALAN SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

·         İlgi yeteneğini keşfet

·         Ders içeriklerini öğren

·         Meslekleri bil

·         Ders başarını göz önüne al.

MESLEK SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

·         Neleri Yapmaktan Hoşlanırım?

·         Ben neler yapabilirim? Neler yapabiliyorum?

·         İlgi duyduğum meslekler neler? Ve bu mesleklerin;

·         Çalışma Alanları neler?

·         Çalışma Koşulları neler?

·         Mesleğin gerektirdiği özellikler neler?

·         İş Bulma imkânları neler?

·         Kazancı ne kadar?

Gibi sorulara cevap bulmanız gerekmektedir.

EYVAH, YANLIŞ OKULDAYIM!

Özellikle lise öğrencilerinin en büyük korkulu rüyasıdır yanlış lisede bulunmak. Onlar için geri dönülemez bir yol gibidir. Ancak korkulacak bir durum yoktur. Ülkemizde 9.sınıf bütün okullar ortak eğitim vermektedir. Bu süre dönem kaybına dahil edilmez. Genellikle lise müfredatı ortaokul müfredatına nazaran daha soyut ve ağırlıklı olduğu için öğrenciler hangi okul türüne ya da mesleki eğitime giderlerse gitsinler uyum sorunu yaşamaktadır. Buradaki zorlanma yanlış meslek olarak yorumlanmamalıdır. Herhangi bir okul türüne dahil olan öğrencilerin özellikle ilk dönemi bitirip kendilerini değerlendirmeleri kendileri adına daha faydalı olacaktır.

Örneğin; 9.sınıf aşçılık dalında bulunan bir öğrenci yaz tatilinde kuaförlük bölümüne ya da bir Anadolu lisesine geçmek isterse 10.sınıftan devam eder. Ancak bu dal ya da okul türü değişikliği 11. Ya da 12.sınıfta olsaydı yine 10.sınıftan başlamak zorunda kalacaktı. Bunun sebebi ise ülkemizde 9.sınıf ortak yıl olarak algılanırken 10.sınıftan itibaren öğrenciler mesleklerine ya da okul türlerine göre ağırlıklı derslere girmektedir. Bu dönem kaybı yaşatmayan geçişler 10.sınıf ilk dönem sonuna kadar devam etmesine rağmen eğitimciler 10.sınıf ilk sınavları olmadan geçişlerin daha kazançlı olduklarını düşünmektedir. Çünkü ilk dönem sonunda geçiş yapan öğrenci o okul türüne ya da dala ait girmediği sınavlardan ve almadığı derslerden sorumludur. Bu da yıl sonuna puanına olumsuz olarak yansıdığı için dönem kaybı olmadan sınıf geçmeyi zorlaştıracaktır.

Bir gencin ömür boyu sevmediği bir işi yapmasındansa bir ya da iki yıllık dönem kayıpları yaşaması kabul edilebilirdir. Ancak yine de mantıklı karar vermek bu süreci kayıpsız atlatmayı sağlayacaktır. Eğitimciler genellikle 12.sınıf öğrencilerinin okulu bırakmasını desteklemez. Çünkü bu dönemde yapılacak okul türü ya da dal değişikliği öğrenciyi 10.sınıf başına geri götürecektir. Bunun yerine öğrencinin yılı tamamlayıp zorunlu eğitimini bitirdikten sonra yönelmesi daha çok desteklenmektedir. Örneğin Grafik ve Fotoğrafçılık Bölümü 12.sınıf öğrencisi Bilişim ve Teknolojileri Bölümüne geçiş yapmak istiyor. Burada dal değişikliği öğrenciyi 10.sınıfın başına geri atar. Öneri olarak bu öğrenci liseyi bitirdiği takdirde diplomasını alıp bir Mesleki Eğitim Merkezi programına başvuru yaparak 27 haftalık bir program ile Bilişim ve Teknolojileri Ustalık Belgesi alabilmektedir. Ayrıca bu öğrenci lise mezunu olduğu için kültür derslerinden de muaftır ve sadece meslek derslerine gelmekle yükümlüdür. Bu sayede öğrenci hem dönem kaybı yaşamaz hem de çift ustalık belgesi ile meslek hayatına devam eder.

Öğrenci ve velisi her aşamayı değerlendirip kesinlikle okul türü ve dal değişikliği yapma kararı aldı ise e-devlet üzerinden geçiş yapabilecekleri okulları görebilmektedirler. Ancak burada unutulmaması gereken konu, koşulları taşısa bile başka kişilerin de bu okula başvuru yapabileceği ve okulun okul başarı puanı sıralaması ile bu öğrencileri aldığı unutulmamalıdır.

*Kötü meslek yoktur. Kişiye uygun olmayan meslek vardır.

 

İlgi ve yeteneklerimiz doğrultusunda hangi meslekte başarılı olduğumuzu anlamak için aşağıdaki linke tıklayarak gelen testi kendimize uygulayabiliriz:

https://testanket.com/uygulamalar/meslek_testi.html

*https://sehitozgurkaraal.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/06/15/974817/dosyalar/2021_04/01184034_ALAN_DERS_SECYMY.pdf sitesindeki sunumdan faydalanılmıştır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.11.2023 - Güncelleme: 07.11.2023 16:02 - Görüntülenme: 299
Kaynak: https://testanket.com/uygulamalar/meslek_testi.html
  Beğen | 3  kişi beğendi